Články

3 bylinky na posílení v podzimních dnech

Rakytník řešetlákový

Podzimní keř, který má na svých větvích mnoho vitamínů. Poznáte ho především díky žluto-oranžovým plodům peckovitého tvaru. Buďte však velmi opatrní při jeho sběru protože na rozdíl od šípku jsou trny rakytníku dlouhé, pevné a bodají jako jehly! V lékařství se využívá již od pradávna. Je velkým zdrojem vitamínu C také obsahuje i karotenoidy a vitamíny B,D,E. Pomáhá tak snižovat vysoký cholesterol i krevní tlak, regeneruje pokožku a napomáhá ke správné funkci cévní soustavy.

Rakytník se využívá naprosto celý – od plodů a listů pro výrobu oleje, čaje až po kůru a kořeny, kvůli jejich proti nádorovému působení. Často se užívá i preventivě jako zásoba vitamínů a proti chřipkám a anginám.

Čaj z plodů rakytníku

Na jednu dávku potřebujeme cca dvě polévkové lžíce sušených plodů rakytníku. Plody nasypeme do hrnce, zalijeme vodou a povaříme cca 5minut. Poté čaj scedíme a nejlépe pijeme vlažný. Dle libosti jej můžeme dosladit medem či cukrem. Doporučeno je pít tento čaj vlažný a připravovat ho vždy čerstvý.

Léčivé účinky

  • Posiluje celý imunitní systém.
  • Pomáhá játrům.
  • Pomáhá plicím.
  • Podporuje trávení.
  • Čistí organismus a rozpouští hleny.
  • Zlepšuje krevní oběh a krvetvorbu.
  • Pomáhá proti kožním nemocem.
  • Zpomaluje proces vypadávání vlasů.
  • Vykazuje účinky proti rakovinovým nádorům.

Jitrocel kopinatý

Vytrvalá bylina, která roste často na polích, v zahradách, při cestách, v travnatých příkopech. Je užitečná při všech druzích onemocnění dýchací soustavy. Ulevuje při zahlenění, kašli i astmatu. Čistí plíce, ale také žaludek a krev. Tato bylinka se dá využít i na léčení zvenčí. Samotný název jitrocel je odvozený od schopnosti zacelovat rány. Zelené listy jitrocele stačí položit na ránu, ta se pak rychleji hojí.

Rostlina obsahuje 2% glykosidu aukubinu (tlumí centrální nervovou soustavu), velké množství slizu, enzymy, třísloviny, vitamín C, hořčiny, xantofyl a také kyselinu křemičitou a draselné soli. Velmi podobné vzhledem i svými účinky jsou i další dva druhy jitrocele – jitrocel větší a jitrocel střední, ale pro svůj nižší obsah látek v rostlině se ve výrobě léčiv obvykle neužívají.

Kontraindikace: Nedoporučuje se užívat těhotným a kojícím ženám, vzhledem k nedostatku informací o možných následcích.

Pokrájíme listy jitrocele na malé kousky. Listy naskládáme do sklenice spolu s cukrem metodou „na vrstvy“. Každá vrstva je silná asi jeden centimetr. Začneme jitrocelem, vytvoříme si asi centimetr silnou vrstvu, pak zasypeme cukrem, pak opět vrstva jitrocele a takto pokračujeme, dokud není sklenice plná. Až bude sklenice plná, zasypeme ji ještě trochu cukrem. Umístíme na teplejší slunné místo a necháme jeden až dva dny odpočinout. Cukr se rozpustí a vytáhne z jitrocele šťávu. Pak přecedíme a vymačkáme všechnu šťávu z jitrocele do čisté uzavíratelné, nejlépe tmavé láhve a uskladňujeme v lednici. Chceme-li prodloužit trvanlivost, můžeme sirup sterilovat.

Léčivé účinky

  • Účinný proti kašli.
  • Pomáhá na odhlenění.
  • Zavírá rány.
  • Pomáhá při poruchách trávení spojených se zácpou.
  • Pomáhá při onemocnění horních cest dýchacích.

Šípková růže

Šípková růže je nenáročný keř, který nese pichlavé trny, ale také léčivé šípky s vysokým podílem vitamínu C. Ve složení šípků nechybí ani provitamín A, některé vitamíny skupiny B a vitamín K. Šípky jsou od pradávna součástí lidového léčitelství. Působí jako prevence proti infekcím, pomáhají při nachlazení, ale také při onemocnění ledvin a cév. Šípky pomáhají utužovat fyzické i psychické zdraví a také posilují naši imunitu i nervy.

Domácí šípkový čaj

V hmoždíři (válečkem nebo mlýnkem) si nadrtíme sušené šípky. Zhruba 10g nadrcených šípků necháme cca hodinu vyluhovat v 1/2 litru studené vody. Poté ve stejné vodě uvedeme šípky do varu a necháme je 15 minut znovu louhovat. Před pitím scedíme. Šípky bychom neměli dlouho vařit, čaj by neměl dlouho stát na světle, protože pak dochází ke úbytku vitaminu „C“, k čemuž může dojít také nešetrným sušením plodů a dlouhým skladováním.

Léčivé účinky

  • Pomáhá při onemocnění močového ústrojí a ledvin.
  • Působí preventivně proti nachlazení a infekcím.
  • Zlepšuje krevní oběh a krvetvorbu.
  • Pomáhá odstraňovat křečové žíly.
  • Zlepšuje schopnost soustředění.
  • Uklidňuje a posiluje imunitu.
  • Podporuje trávení a je vhodný při zácpě.
  • Pomáhá játrům i plicím.
  • Čistí organismus a rozpouští hleny.

Zdroj: bylinkopedie.cz, Herbář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *