Články

3 bylinky na posílení v podzimních dnech

Rakytník řešetlákový

Podzimní keř, který má na svých větvích mnoho vitamínů. Poznáte ho především díky žluto-oranžovým plodům peckovitého tvaru. Buďte však velmi opatrní při jeho sběru protože na rozdíl od šípku jsou trny rakytníku dlouhé, pevné a bodají jako jehly! V lékařství se využívá již od pradávna. Je velkým zdrojem vitamínu C také obsahuje i karotenoidy a vitamíny B,D,E. Pomáhá tak snižovat vysoký cholesterol i krevní tlak, regeneruje pokožku a napomáhá ke správné funkci cévní soustavy.

Rakytník se využívá naprosto celý – od plodů a listů pro výrobu oleje, čaje až po kůru a kořeny, kvůli jejich proti nádorovému působení. Často se užívá i preventivě jako zásoba vitamínů a proti chřipkám a anginám.

Čaj z plodů rakytníku

Na jednu dávku potřebujeme cca dvě polévkové lžíce sušených plodů rakytníku. Plody nasypeme do hrnce, zalijeme vodou a povaříme cca 5minut. Poté čaj scedíme a nejlépe pijeme vlažný. Dle libosti jej můžeme dosladit medem či cukrem. Doporučeno je pít tento čaj vlažný a připravovat ho vždy čerstvý.

Léčivé účinky

Posiluje celý imunitní systém.

Pomáhá játrům.

Pomáhá plicím.

Podporuje trávení.

Čistí organismus a rozpouští hleny.

Zlepšuje krevní oběh a krvetvorbu.

Pomáhá proti kožním nemocem.

Zpomaluje proces vypadávání vlasů.

Vykazuje účinky proti rakovinovým nádorům.

Jitrocel kopinatý

Vytrvalá bylina, která roste často na polích, v zahradách, při cestách, v travnatých příkopech. Je užitečná při všech druzích onemocnění dýchací soustavy. Ulevuje při zahlenění, kašli i astmatu. Čistí plíce, ale také žaludek a krev. Tato bylinka se dá využít i na léčení zvenčí. Samotný název jitrocel je odvozený od schopnosti zacelovat rány. Zelené listy jitrocele stačí položit na ránu, ta se pak rychleji hojí.

Rostlina obsahuje 2% glykosidu aukubinu (tlumí centrální nervovou soustavu), velké množství slizu, enzymy, třísloviny, vitamín C, hořčiny, xantofyl a také kyselinu křemičitou a draselné soli. Velmi podobné vzhledem i svými účinky jsou i další dva druhy jitrocele – jitrocel větší a jitrocel střední, ale pro svůj nižší obsah látek v rostlině se ve výrobě léčiv obvykle neužívají.

Kontraindikace: Nedoporučuje se užívat těhotným a kojícím ženám, vzhledem k nedostatku informací o možných následcích.

Pokrájíme listy jitrocele na malé kousky. Listy naskládáme do sklenice spolu s cukrem metodou „na vrstvy“. Každá vrstva je silná asi jeden centimetr. Začneme jitrocelem, vytvoříme si asi centimetr silnou vrstvu, pak zasypeme cukrem, pak opět vrstva jitrocele a takto pokračujeme, dokud není sklenice plná. Až bude sklenice plná, zasypeme ji ještě trochu cukrem. Umístíme na teplejší slunné místo a necháme jeden až dva dny odpočinout. Cukr se rozpustí a vytáhne z jitrocele šťávu. Pak přecedíme a vymačkáme všechnu šťávu z jitrocele do čisté uzavíratelné, nejlépe tmavé láhve a uskladňujeme v lednici. Chceme-li prodloužit trvanlivost, můžeme sirup sterilovat.

Léčivé účinky

Zavírá rány.

Účinný proti kašli.

Pomáhá na odhlenění.

Pomáhá při poruchách trávení spojených se zácpou.

Pomáhá při onemocnění horních cest dýchacích.

Šípková růže

Šípková růže je nenáročný keř, který nese pichlavé trny, ale také léčivé šípky s vysokým podílem vitamínu C. Ve složení šípků nechybí ani provitamín A, některé vitamíny skupiny B a vitamín K. Šípky jsou od pradávna součástí lidového léčitelství. Působí jako prevence proti infekcím, pomáhají při nachlazení, ale také při onemocnění ledvin a cév. Šípky pomáhají utužovat fyzické i psychické zdraví a také posilují naši imunitu i nervy.

Domácí šípkový čaj

V hmoždíři (válečkem nebo mlýnkem) si nadrtíme sušené šípky. Zhruba 10g nadrcených šípků necháme cca hodinu vyluhovat v 1/2 litru studené vody. Poté ve stejné vodě uvedeme šípky do varu a necháme je 15 minut znovu louhovat. Před pitím scedíme. Šípky bychom neměli dlouho vařit, čaj by neměl dlouho stát na světle, protože pak dochází ke úbytku vitaminu „C“, k čemuž může dojít také nešetrným sušením plodů a dlouhým skladováním.

Léčivé účinky

Pomáhá při onemocnění močového ústrojí a ledvin.

Působí preventivně proti nachlazení a infekcím.

Zlepšuje krevní oběh a krvetvorbu.

Pomáhá odstraňovat křečové žíly.

Zlepšuje schopnost soustředění.

Uklidňuje a posiluje imunitu.

Podporuje trávení a je vhodný při zácpě.

Pomáhá játrům i plicím.

Čistí organismus a rozpouští hleny.

Zdroj: bylinkopedie.cz, Herbář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *